Opublikowane przez: Aneta Aniszewska, dnia: 10 listopada 2017
26 października 2017 roku po raz kolejny obchodziliśmy Dzień Ziemniaka. Na początku obejrzeliśmy teatrzyk kukiełkowy „Ziemniaczana rodzina” w wykonaniu p. Danuty Pikulskiej, p. Katarzyny Uniatowskiej oraz p. Jagody Domżalskiej. Dowiedzieliśmy się, że ziemniaki sprowadził Krzysztof Kolumb z Ameryki Południowej oraz, że na ziemniaki w różnych regionach Polski mówi się inaczej, np. pyry, kartofle. Poznaliśmy budowę ziemniaka. Jak się okazało z ziemniaków można zrobić wiele potraw – kluski śląskie, placki ziemniaczane, kluchy, frytki, chipsy, ziemniaki gotowane i pieczone. Surowy ziemniak potrafi zahamować siniaki oraz leczyć rany. W Polsce w miejscowości Biesiekierz znajduje się ogromny Pomnik Ziemniaka. Wspólnie zatańczyliśmy „Labada”. Następnie uczestniczyliśmy w zabawach ruchowych. 6 latki miały okazję skakać w workach, 5 i 4 latki transportowały ziemniaka na łyżce, a 3 latki celowały ziemniakiem do kosza. Tradycyjnie przeprowadzony został konkurs „Mistrza obierki”. Brały w nim udział p. Ćwiklińska, p. Kawka, p. Górzewska, p. Domżalska, p. Luda. Gratulujemy pani Kawce zdobycia tytułu „Mistrza obierki”. Tego dnia dzieci miały okazję zjeść frytki oraz chipsy. 3 i 4 latki wykonały z ziemniaków jeże, 5 latki wykonały przy użyciu stempli z ziemniaków szal dla pani Jesieni, a 6 latki stworzyły ziemniaczane ludziki. Za ziemniaki do frytek dziękujemy państwu Magdalenie i Janowi Domżalskim. Za przygotowanie frytek dziękujemy p. Sontowskiej, p. Karpińskiej, p. Kwaśniewskiej-Sikorskiej, p. Ćwiklińskiej, p. Kawce, p. Górzewskiej, p. Domżalskiej, p. Luda. Dzień ziemniaka przygotowała pani Danuta Pikulska. Dziękujemy.